Kaija Olin-Arvola Olipa pikkuinen oravanpoika kotona Kuuselassa.

Kataisen Jyrkin Ättestupa

Olen seurannut tv:stä, miten pääministeri Jyrki Katainen yrittää kieli solmussa perustella, minkä vuoksi hänelle ei sovi vanhustyönhoitomitoitus. Sanahirviö tarkoittanee jotakin sellaista, miten monta hoitajaa pitää laitoksissa olla yhtä vanhusta kohti. Oliko se nyt 0.8 vai 0.9, mikä jo se on täysin käsittämätöntä, koska ainakaan minä en ole koskaan tavannut mitään
nollapistehoitajia. Kyllä ne ovat aina kokonaisia olleet.

Perustelu tälle mitoituksen vastustamiselle on tuntunut outoakin oudommalta eli että, jos mitoitus otetaan käyttöön, niin sitten ihmiset haluavat pois kotoaan laitoksiin. Ja se tulee paljon kalliimmaksi, koska kodeissaan sinnittelevät vanhukset maksavat kaiken itse. Pysykööt siis kotonaan. Jyrki-boy ei halua vanhuksia mihinkään laitoksiin, koska se maksaa.

Ennen muinoin vanhukset vietiin jyrkänteille, mistä he vapaaehtoisesti tai avituksella hyppäsivät rotkoon. Näitä paikkoja kutsuttiin Ättestuviksi.

Suomessa maisemoidaan parhaillaan isolla rahalla vanhoja kaatopaikkoja. Ne muotoillaan taidokkaasti ennen kuin ne peitetään muovilla, bentoniittimatolla, mullalla ja kiviaineksella. Ne ovat vaikuttavia mausoleumeja ja monumentteja kulutusyhteiskunnan loistosta. Ehkä niistä voisi rakentaa jokaisen kylään uuden ajan ättestupia.  Jyrkänteeltä olisi helppo lähteä ja ruumiitkin voitaisiin kätevästi haudata bentoniittimaton liepeen alle.

”Käsitättehän, tärkeintä on, ettei tarvitse enää olla vapaa ja saa katumuksen vallassa totella toista, joka on suurempi lurjus kuin me itse. Sitten kun olemme kaikki syyllisiä, vallitsee demokratia. Sitä paitsi meidän on saatava hyvitystä siitä, että meidän täytyy kuolla yksin. Kuolema on yksinäistä, orjuus sen sijaan kaikille yhteistä. Toisetkin saavat siinä osansa ja yhtä aikaa meidän kanssamme, kas se juuri on tärkeätä. Kaikki vihdoinkin yhdessä, mutta polvillamme ja pää kumarassa.”


(Lähde Abert Camus, Putoaminen, Suom. Maijaliisa Auterinen, Otava 1962)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

On totta, että Kansallisen Kokoomuksen terveydenhoitomallissa, vanhusten hoito mukaanluettuna tarkoittaa tuota Kaija Olin-Arvolan kuvaamaa mallia.

Meillä jo nyt on tilanne, jossa varattomia kansalaisia, ja varsinkin vanhuksia priorisoidaan viileästi hautausmaille.

Ihmisiä kuolee ennenaikaisesti siksi, ettei ole varaa maksaa riittävästä hoidosta.

Asiasta on olemassa tutkimustietoakin, koska asiasta on uutisoitu Yle:n uutisissa.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Barbaarit vallassa. Rahaa kyllä on. Mutta jos sitä käytetään ihmisten palvelemiseen, niin se on poissa bisneksistä. Tästä ja vain tästä on kysymys.

Eikä tähän paljon tutkimuksiakaan tarvita, riittää kun katselee ympärilleen.

Tärkeintä on, että lääkärit saavat bonuksensa. Sitä varten leikataan yli 80-vuotiaan riippuvat yläluometkin vaikka väkisin.

Markku Laaksonen

Kaija Olin-Arvola:
Barbaarit vallassa. Rahaa kyllä on.

Niinkö, miksi Suomi joutuu ottamaan lainaa vuosittain 6-8 mrd vanhan päälle ja kuntien taloudesta suuren osan tuloista n. +/- 50 % muodostuu valtionavusta. Korkojen osuus budjetin menoista kasvaa.

Johtopäätöksenä,julkisen sektorin kulut ylittävät roimasti tulotason, vaikka meillä on himoverottaja.

Ratkaisua löytyy toimivasta taloudesta, markkinoista, ja menojen karsinnasta järkevälle tasolle.
Tämän tosiasian toteamiseen ei paljon tutkimuksia tarvita, se on selvää tosiasiat tunnustavalle.

Hoitajien mitoitus tulisi kai määrittää terveydenhoidon ohjeistuksella, jota valvotaan, tilanteet ja tarpeeet vaihtelevat. Lakiin riittää yleisilmaus.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Johtopäätöksenä,julkisen sektorin kulut ylittävät roimasti tulotason, vaikka meillä on himoverottaja."

Mistä tuollainen johtopäätös?

Meillä nimenomaan on kevennetty verotusta niin, että rahat ovat valuneet varakkaiden taskuun, ja ja valtion kassa tyhjennetty.

Tuota veronkevennyspolitiikkaan on ajettu jo Holkerista alkaen kokoomuksen ykkösteemana.

Siksi Suomi joutuu ottamaan lisävelkaa, koska kokoomus on tyhjentänyt valtion kassan omiin taskuihinsa.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Kiitos Markku Tyry. Juuri näin meillä tehdään. Verovarat valuvat rikkaille ja eliitin ylläpitämiseen. Kaikki lypsävät lehmät on tapettu ja julkiset palvelut yksityistetty tuottamaan maksimaalista voittoa pörssiyhtiöille. En tiedä missä maailmassa nämä ihmiset elävät, jotka eivät tätä tiedä.

Alijäämäterroristit kiljuvat velkaantumisesta ja laittavat syyn siitä aivan väärille ihmisille.

Toimituksen poiminnat