Kaija Olin-Arvola Olipa pikkuinen oravanpoika kotona Kuuselassa.

Kuka on Venäjä? Onko hän kotona?

  • Kuka on Venäjä? Onko hän kotona?

Parhaillaan ajan henki Suomessa on sellainen, että Venäjään pitää suhtautua vähintään tietyllä varauksella.

Toinen äärilaita edustaa vihamielistä suhtautumista Venäjään. Toista äärilaitaa ei juuri ole. Avointa ystävyyttä kehtaa harva tunnustaa.

Mutta voidaanko ylipäätään jokin maa henkilöidä. Personifikaatio toimii aina vain yleistyksenä ja yleensä propagandan välineenä.

Venäjä sitä ja Venäjä tätä, ei todellisuudessa tarkoita yhtään mitään. Sama pätee tietysti kaikkiin muihinkin instituutioihin.

Vieraaseen maahan liimatut ominaisuudet palvelevat aina vain liimaajan omia päämääriä ja pyrkimyksiä.

Myös ignorointi on kannanotto. Ollaan kuin ei Venäjää olisikaan. Ja pahinta tietysti olisi Venäjän hyväksyminen sellaisena kuin se on tietämättä välttämättä lainkaan, millainen Venäjä on.

Jokainen järjissään oleva ihminen tajuaa kuitenkin, että Venäjä on fiktio siinä kuin mikä tahansa muukin maa.

Venäjä on suuri kertomus, vähän suurempi vielä kuin esimerkiksi Suomi tai Liettua.

Jokaisen maan ihmiset ovat todellisia omine hyveineen ja heikkouksineen, omine intresseineen, toiveineen ja pelkoineen. Pahan akseli lävistää meistä jokaisen.

Nämä inhimilliset ominaisuudet yhdistävät ihmiset valtioiden rajoista riippumatta. Ei kannata uskotella itselleen eikä muille, että Venäjä on vihollinen tai henkiystävä.

Venäjän työtätekevien ihmisten edut ovat yhteneväiset kaikkien maailman työtätekevien etujen kanssa.  Tästä oivalluksesta syntyi aikoinaan työväenliikkeen tunnus: ”Kaikkien maiden proletaarit liittykää yhteen.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Leningradin katujen kasvatti ja KGB:n ex-neuvostoagentti tekee parhaansa yhdistääkseen Äiti-Venäjän ja saattaakseen maan proletaarit yhteen. Se, pahaksi onneksi sekä heille että naapureille, vain tapahtuu julman sotimisen ja ihmisiä kurjuuteen saattavan hallintokoneiston koko voimalla.

Venäjä on todellakin 'suuri kertomus' - surullinen kertomus etenkin niille, jotka Venäjä vetää väkisin mukaan omaan suureen kertomukseensa, vaikka kaikki eivät edes halua siihen mukaan.

Onko Venäjällä kaikki kotona? Puuttuuko siltä marmorikuula? Pelaako se vajaalla korttipakalla?

Kalevi Wahrman

Vuoden 1956 yleislakko istui hiljaisena ja näkymättömänä työehto ja palkkaneuvotteluissa vuoteen 1968 jolloin sovittiin ensimmäinen tulopoliittinen tes. ratkaisu, Liinamaa ykkönen.
Neuvostoliitto osallistui samalla tavalla hajottamiseensa saakka.

Venäjä tulee pysymään naapurinamme pitkällä rajallansa. Emme voi piiloutua kenenkään selän taakse. Jos NATO venytetään pitkälle Venäjä rajallemme, tulee siitä, siis Natosta hyvin ohut ja mitätön turva. Normaalitilanteessa se kuitenkin eristäisi meitä kaupasta, yhteistyöstä.....Venäjän kanssa.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Seppo Saarella on totuuden etsijäksi ja sitoutumattomaksi melko luutuneet käsitykset Venäjästä. Ilmeisesti hän ei ymmärtänyt kirjoittamaani lainkaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Missähän se Venäjän koti mahtaa olla. Keitä ovat venäläiset? Ovatko he Ville Haapasalon kanssa nuotiolla istuvia sydämelisiä ja huumorintajuisia ihmisiä, vai Kremlin kivikasvoisia poliitikkoja? En voi ajatellakkaan, että suomalaiset tuntisivat vihaa näitä Villen kavereita kohtaan. Mutta he eivät taida sittenkään olla "oikeita" venäläisiä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Miksei nämä kommunistit tajua, että nykyiset Venäjän vallanpitäjät samaistuvat Venäjän sisällissodean valkoisiin?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Telaketju-ulkopolitiikka edustaa jatkumoa,ainut luotetteva osa-alue venäjän politiikassa mihin voi luottaa sataprosenttisen varmasti !

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Jos ajattelu ei kulje kuin klimpeissä, niin en voi auttaa. Venäjä sitä ja Venäjä tätä on sitä samaa kansalliskiihkoista huttua, jolla köyhät on pantu taistelemaan toisiaan vastaan ja kärsimään.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Venäjä on äärettömän suuri alue, jolla asuu etnisesti kirjavaa porukkaa, jotka ovat sydämmellisyydestään kuuluja. Vain hallinto mättää.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Ja hallinnossa mättää mikä?

Toimituksen poiminnat