Kaija Olin-Arvola Olipa pikkuinen oravanpoika kotona Kuuselassa.

Voi itku näitä naamoja!

  • Kuva: Kaija Olin-Arvola: Vaalitaistelua Siuntion asemalla 7.4.2015
    Kuva: Kaija Olin-Arvola: Vaalitaistelua Siuntion asemalla 7.4.2015

Ei voi mitään, mutta kun minä vaalien alla ajelen maanteillä ja katson niitä naamoja, joita on ripustettu lyhtypylväisiin, liikennemerkkeihin, siltojen kaiteisiin ja pelloille paskarattaisiin, en voi tuntea mitään muuta kuin jonkinlaista sääliä ja surunsekaista myötähäpeää.

Tätäkö on politiikka?

Sitä että vaalien alla tullaan ulos turuille ja toreille telttoihin, jotka ihmiset kiertävät kaukaa. Eikö politiikan pitäisi näkyä myös vaalien välillä? Eikö poliitikkojen pitäisi olla halukkaita keskustelemaan äänestäjien kanssa muulloinkin kuin vaalien alla? Eikö politiikan pitäisi olla luonteva ja olennainen osa ihmisten elämää?

Mutta ei. Seuraavan kerran me kuulemme valituista, kun he ovat menneet naimisiin tai eronneet, sairastuneet syöpään tai masennukseen. Ketä nyt politiikka kiinnostaisi.

Nämä vaalien alla tapahtuvat spektaakkelit rikastuttavat vain mainostoimistoja ja mediaa. Kampanjat ovat luontoa turmelevaa ja liikenteen vaarantavaa pelleilyä.

Omasta kokemuksestani tiedän, miten haluttomia valitut ovat keskustelemaan äänestäjien eli kansalaisten kanssa. Puoluejuntat toimivat omissa ympyröissään ja päättävät asioista iltalypsyillä, joista kansalle ei saateta minkäänlaista tietoa.

Tähän pitäisi saada muutos.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

No, onneksi nyt näihin sinun ongelmiisi on ratkaisu: äänestä piraattipuoluetta. Sen avoimempaa ja keskustelevampaa puoluetta ei ole. Sikälimikäli kun porukka vaan töistä kerkeää olemaan vaalimökillä, niin käy juttelemassa. Koita myös pitää mielessä, että moni tuonne hakeva on eduskunnan ulkopuolinen ja heillä ei ole aikaa olla koko päivää mökillä. Itsekin nyt ehdokkaana oltua on tullut huomattua, että vaalityö on äärimmäisen rankkaa: 100 vaalikoneen täyttöä, julkaisujen kirjoittamista nettiin, kannanottamista, vaalimökillä oloa, vaalipaneeleihin osallistumista, mainosten suunnittelua, sivustojen suunnittelua. Ja silti päälle pitäisi käydä töissä, muutin juuri samalla uuteen kämppään, ja parisuhdekin vaatii aikaa, enkä ole kerennyt kuntoilemaan. Vaalien välillä ei tulisi kuuloonkaan, että yrittäisin olla yhtä aktiivinen. Korkeintaan julkaisutahtia ja kommentointia olisi hyvä pitää yllä, ja osallistua noihin kaupunkisuunnitteluiltoihin tai muihin.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Kiitos, mutta minulla on jo ehdokas valittuna. Minusta koko tämä puoluediktatuuri pitäisi kaataa. Ei se mitään demokratiaa ole, että kourallinen puoluepamppuja päättää sen ketä pannaan ehdokkaaksi, kehen panostetaan ja kun tulevat valituiksi päättävät kaikesta muustakin. Parempi lopputulos saataisiin arpomalla.;)

Käyttäjän KariArvola kuva
Kari Arvola

Puoluejärjestelmä on itse itseään ruokkiva vallan ikiliikkuja. Siksi näissä vaaleissa pitäisi äänestää vähiten puolueisiin sidoksissa olevia ehdokkaita, uusia kasvoja. Huutavia ääniä tarvitaan eduskuntaan, vaikka järjestelmä ei siitä luhistu.
Politiikka pitää kyetä siirtämään puolueilta kansalaisille. Puolueet eivät tätä halua. Mutta ne voidaan siihen pakottaa. Kansanäänestys on saatava osaksi normaalia päätöksentekoa. Se on seuraavan vaalikauden tavoite. Tämä peli on jo menetetty, mutta uusi alkaa välittömästi.

Toimituksen poiminnat