Kaija Olin-Arvola Olipa pikkuinen oravanpoika kotona Kuuselassa.

Radikalisoituminen uhkaa - Fatbardhe Hetemaj

"Radikalisoitumisen uhka kasvaa jatkuvasti. Jos emme tartu ongelmaan sen vaatimalla vakavuudella, joudumme myös Suomessa todistamaan väkivaltaisen ekstremismin toiminnan tulevien vuosien aikana. Meistä jokaisen on osallistuttava ja otettava vastuuta väkivaltaisen ääriajattelun vastaiseen työhön. Kyse on ennaltaehkäisystä. Vaikka tuloksia ei voida laskea, meidän on uskottava sen vaikutuksiin. Tarvitsemme kansalaisyhteiskunnan, kuntien, uskonnollisten yhteisöjen, nuorisotyön, sosiaaliviranomaisten, koulujen ja poliisin saumatonta yhteistyötä – emme vastakkainasettelua ja rajaamista omiin tontteihin. Yhteistyötä muslimiyhteisöjen kanssa täytyy lisätä jokaisella taholla. Ei riitä, että mietimme, miksi joku lähtee. Meidän täytyy miettiä, miten voimme ennaltaehkäistä lähtemisen. Näin kirjoittaa kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Fatbardhe Hetemaj.

Kävin hänen kanssaan lyhyen keskustelun feissarissa Kosovon pakolaisista, joita nyt on tulemassa Eurooppaan joukoittain. Jugoslaviasta pommittamalla itsenäistetty Kosovo vuotaa kansalaisiaan ulkomaille. Pelkästään Saksassa on tämän vuoden aikana rekisteröity 23000 kosovolaista maahanpyrkijää.


Usein liikkeelä ollaan väärennetyillä papereilla. Suosittu miesten lainaama kansalaisuus on Puolan, ja ammattiksi on otettu rakennustyöläinen tai maatyömies.


Maastalähdön kätilönä on yleensä ihmisten välitykseen erikoistunut mafiafirma. Lähdön syy on tavallisesti toimeentulon mahdottomuus tynkävaltiossa.

Hetemaj oli sitä mieltä, että viisumipakko Kosovon ja EU:n välillä pitäisi poistaa. Kun ehdotin hänelle, että saattaisi olla hedelmällisempää hänen yrittää kokoomuksen korjaussarjalla muuttaa Kosovoa kuin Suomea, hän lopetti keskustelun ja bannasi minut. Hyvin on kansanedustajaehdokas oppinut suomalaisten poliitikkojen tavoille.

Tuomas Santakallion käsitys näistä pakolaisista lähentelee omaani: ”Pakolaisista suurin osa heistä nostaa nopeasti maahantulon jälkeen työttömyyskorvausta. Perjantaisin he kuuntelevat todennäköisesti kotimaataan radikaalimpaa muslimisaarnaajaa. Parin vuoden kuluttua muutama heistä on muuttunut islamistiksi.

Heistä tulee Saksassa paljon kansallismielisempiä kuin itse kosovolaisista, ja paljon islamilaisempia kuin itse muslimeista. Kun he vihdoin palaavat Kosovoon, heitä kohdellaan muukalaisina. Tämä ärsyttää heitä, ja heidät on helppo houkutella mukaan kaikenlaisiin radikaaliliikkeisiin. Näin jugoslavialaiset pidetään kiistelemässä keskenään, ja länsimaiset suuryritykset voivat romuttaa sosiaaliturvan ja tuotantovälineet molemmissa maissa.

 

Hän on Kokoomuksen listalla. Kokoomuksen ehdokkaat puhuvat vain niistä asioista, joista heitä on pyydetty puhumaan. Maahanmuuttopolitiikka ei ole yksi näistä aiheista, etenkään jos se koskee samoja maahantulosääntöjä kaikille, tai kuntien lakisääteistä velvollisuutta tukea tai työllistää ensisijaisesti kuntalaisia.”

 

Lisää aiheesta täällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Tuomas Santakallio

Oi, ei. Mä luulin tää oli vaan kahvikuppien välinen puoliunessa heitetty kommentti, ja nyt se on jo Blogistanissa. Mutta oikeasti, siinä tuli maahanmuuttopoliittinen kantani samalla julkisuuteen. Tervetuloa Suomeen, mutta olkaa hyvät ihmiset ihmisiksi, ja tukekaa paikallisia yhteisöjä, olette sitten alkuasukkaita, maahanmuuttajia tai kunnanvaltuutettuja. Maahantulossa pitäisi noudattaa humanitääristen hakijoiden kohdalla poikkeuksetta tarveharkintaa, ja tavallisen muuton osalta aina samoja sääntöjä kaikille. Viisumivapauksia tulee myöntää, kun maiden välinen suhde on tasapainoinen, ja viisumivapaudesta on hyötyä kummallekin maalle. EU voi sanella Suomelle viisumivapaussopimuksia vain Schengen -sopimuksen kautta, mutta muuten Suomi tekee ihan omaa ulkopolitiikkaa. Tässä se tarkennus. Kiitos.

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos

Näin Itä-Afrikkaan sopeutuneena Suomeen paluumuutettuani tiedän kokemuksesta että kokemani voimakas uskonnollinen psykoosi aiheuttaa juurettomuutta kun huomaa ettei pysty sopeutumaan muuttamaansa maahan tai jättämäänsä maahan. Se psykoosi purkautuu väkivaltaisena asenteena kanssaihmisiin sekä haluna muuttaa kaikki omaan uskoonsa. Sellainen ei parane edes ammattiauttajan avulla, vaan ainostaan siten että kokee geneettis-hengellistä yhteenkuuluvuutta kanssaihmisiin tai jos joutuu nöyrtymään elämässään jonkin onnettomuuden takia. Paraneminen on ihme jota ei usein edes koeta ennekuin elämä on pahasti solmussa ja luottamus mennyt kaikilta. Silloin on jo liian myöhäistä katuakkaan tekojaan.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Vaikuttaa murheelliselta. Ehkä paranemiseen vaikuttaa myös trauman laatu. Tai se, mitä on tullut tehdyksi.

Minä olen asunut kolmessa maassa ja tuntenut itseni aina ulkopuoliseksi. Tosin niin jo lapsesta saakka.

Tästä on ollut seurauksena epäsosiaalisuus, erakoituminen ja viihtyminen yksinäisyydessä.

Jotenkin en tällä(kään) taustalla kykene ymmärtämään radikalisoitumisen syitä.

Toimituksen poiminnat