Kaija Olin-Arvola Olipa pikkuinen oravanpoika kotona Kuuselassa.

Vasemmiston kadonnutta kannatusta etsimässä

  • Kuva: Kaija Olin-Arvola: Minne kaikki katoaa.
    Kuva: Kaija Olin-Arvola: Minne kaikki katoaa.

Jos vasemmisto haluaa palauttaa kannatuksensa, heidän on palattava korkeuksista takaisin maan päälle.

Niitä ihmisiä, jotka elävät keskellä arjen vaikeuksia, ei kiinnosta ensisijaisesti ilmastonmuutos, teoreettinen väittely geenimanipulaatiosta tai sukupuolineutraaliavioliittolaki.

Heitä kiinnostaa se, onko ruokaa huomennakin. Onko suojaa kylmää ilmaa vastaan: Onko villaista alle ja katto pään päälle.

Pääsevätkö heidän lapsensa kouluun ja Linnanmäelle.

Saako isä hampaansa paikattua ja äiti apua loputtomaan uupumukseensa.

Onko vanhemmilla töitä, kuka maksaa puhelinlaskun ja mistä ostetaan uusi polkupyörä.

Suomessa on jo yksi vihreä puolue ja demaripuolue, joka ajaa työssäkäyvän ja julkisensektorin työntekijöiden asioita.

Melko selvältä näytti Vasemmistoliiton tappio, kun puheenjohtaja Paavo Arhinmäki feissarissa pyysi muita jakamaan hänen postauksiaan ja tykkäämään niistä.

Emme me voi vain köyhiä ajatella ja heidän puolestaan toimia, sanoi Merja Kyllönen. Onhan se tietysti noloa leimautua vähäväkisiin, kun herrojen kanssa marjassa on niin paljon ”hienompaa”.

"Odotimme vaalivoittoa" ja siinä se vika olikin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Ei sitä saa, mitä odottaa. -Tuntematon ajattelija

Matias Härkönen

On paljon trendikkäämpää puolustaa homoaviolliittoja, translakia, ympäristöä ja monikulttuurisuutta näinä päivinä. Niihin asioihin ihmisillä on mielipide, ja se aiheuttaa helposti vastakkainasettelua ja pöhinää. Ihan tärkeitä asioita nuokin, mutta poliittisesti niiden tulisi olla marginaalissa. Työ, koulutus, köyhyys, yrittäjyys, talous ja muut tärkeämmät teemat tulisi nostaa vahvasti esille. Kaikille kaikkea ei toimi.

Tosin henkilökohtaisesti olen erittäin iloinen koko vasemmiston alamäestä.

Käyttäjän KariArvola kuva
Kari Arvola
Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Kaikkea hyvää (esim, työtä jne.) vasemmistolaistaustaisille ihmisille, mutta nimenomaan vasemmistolaisuuden en usko heitä auttavan, joten mm. siksi olen iloinen perinteisen vasemmistolaisuuden "tappiosta".

Perussuomalaisissa on myös duunareita ja työttämiä, ja uskon puolueella olevan annettavaa heillekin.

Perinteisen vasemmiston ongelma on minusta juuri pakonomainen "väärinajattelu", jänkhääminen jänkhäämisen vuoksi.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Katselin Ylen vaalisivulla olevaa puoluekarttaa, jossa näkyy selvästi, miten PS ja Kokoomus ovat äärimmäisinä oikealla. Oikeisto on aina ollut pääoman puolella eikä sillä siten ole, työläisille annettavana muuta kuin työolojen heikennyksiä, palkkojen alennuksia ja keppiä.Sosiaalinen ajattelu on kateissa kokonaan.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Niin, eihän sillä pääomalla ole muuta annettavaa työläisille kuin työtä, mutta joskus tuntuu, että sekin on lähtökohtaisesti riistoa.

Mutta vasemmiston ongelmana näin sivusta katsojana näyttää siltä, että siinä missä ennen vasemmistolainen oli timpuri, metallimies tai raskaan teollisuuden työläinen, niin nykyään vasemmistolainen on punavuorelainen hipsteri. Nykypäivän vihreä vasemmisto-hipsteri ajaa alas teollisuutta, josta entinen vasemmistolainen duunari sai työnsä. Ei ole ihme, jos pientä sekaannusta löytyy.

Käyttäjän KariArvola kuva
Kari Arvola

En tiedä mitä hyvä Perttu ymmärrät perinteisellä vasemmistoajattelulla tai yleensä vasemmistolaisella ajattelulla. Tuntuu että opiskelu on vielä vähän ns. vaiheessa.

Mutta Kaija kiteytti minusta oikein hyvin sen, mitä ns.vasemistopuolueilta puuttuu.
Laajempi kehityskuva on synkkä, katsoo sitten kotimaata tai koko Eurooppaa. Molemmat alistuvat kansainvälisen finanssipääoman vaatimuksille, vaikka jokainen ajatteleva ihminen pakosta huomaa, että tämän tien päässä on katastrofi. Ja ikäänkuin sitä jouduttaakseen US-hallinto tekee hartiavoimin töitä Ukrainan ja Syyrian sisällissotien ohjaamiseksi maailmanlaajuiseksi yhteenotoksi suurvaltojen välillä.

Sitä ennen saattaa olla edessä eurooppalainen finanssikriisi omaisuuksien uusjakoineen,jota Goldmann-Sachsin korkea edustaja Euroopan keskuspankissa, Mario Draghi, valmistelee katteetonta rahaa pankeille syytäen.

Ennustan: Perussuomalaiset nousevat hallitukseen ja luopuvat viimeisestäkin eurokritiikistään. Samalla he myöntyvät sosiaalipoliittiseen alennusmyyntiin. Siinä köyhältä viedään viimeinen ropo veroilla rahoitettavat palvelut romuttaen tai viemällä ne ylivoimaisten kynnysten taakse.

Se on aatteellispoliittinen hinta ministerinpalleista, joista perussuomalaiset, onnittelut, pitkän paaston jälkeen saavat nauttia.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juuri näin siinä käy.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Heitä kiinnostaa se, onko ruokaa huomennakin. Onko suojaa kylmää ilmaa vastaan: Onko villaista alle ja katto pään päälle.

Pääsevätkö heidän lapsensa kouluun ja Linnanmäelle.

Saako isä hampaansa paikattua ja äiti apua loputtomaan uupumukseensa.

Onko vanhemmilla töitä, kuka maksaa puhelinlaskun ja mistä ostetaan uusi polkupyörä."

KIITOS!

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola
Käyttäjän timoalivehmas kuva
Timo Ali-Vehmas

Kyllä nuo samat asiat kiinnostavat aika montaa, minuakin, riippumatta siitä onko vasemmistolainen tai ei. Perustarpeet pitää saada tyydytetyiksi.

Ehkä eroja syntyy sitten siinä, mikä olisi paras mekanismi noiden tavaroiden ja palveluiden saamiseksi niitä haluaville.

Mitä, Kaija, itse pitäisi parhaana vaihtoehtona noiden tavaroiden hankkimiseksi ?

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Työtähän sitä on tapana tehdä, mutta mieluummin minä perustaisin talouden omavaraisuuteen ja vaihdantaan. Jokaiselle työtä kykyjen mukaan ja palkka tarpeiden mukaan. Ilman rahaa ja ilman turhia välikäsiä. Lähituotanto, -kulutus ja -demokratia. Lyhyesti.

Käyttäjän timoalivehmas kuva
Timo Ali-Vehmas

Niinpä niin. Omavaraistalous olisi tietenkin periaatteessa hiena, jopa ylevää, mutta sillä tavalla ei mitenkään pysty tyydyttämään suurinta osaa ihmisten tämän päivän tarpeista. Meidän elintasomme perustuu hyvin pitkälti erikoistumiseen, joka tapahtuu koko maailman mittakaavassa. On hyvin monia asioita, joita maailmassa tuottaa vain hyvin pieni joukko toimijoita. Näin, kaikesta huolimatta saadaan nuo tavarat tehtyä minimaalisella määrällä työtä. En tiedä mitä ajattelet "vanhoista hyvistä ajoista", mutta uskon, että takavuosina tehtiin töitä todella paljon ja silti elämisen taso oli paljon paljon alempi kuin tänään.

Raha on vain väline joka jouduttaa tavaroiden kulkua. On totta, että rahalle on luotu virtuaalimarkkinat, joiden merkitystä ja vaikutusta kannattaisi pohtia erikseen. Mutta muuten, raha, kuten oravannahat aikanaan, on vain vaihdannan väline.

Jokaisella on oikeus tänäänkin tehdä töitä kykyjensä mukaan. Ei sitä kukaan estä. Palkkaa ei kuitenkaan makseta tarpeiden mukaan vaan se on korvaus tehdystä työstä ja erityisesti työstä syntyvästä lisäarvosta. Korvaus joka maksetaan tarpeen mukaan ei ole palkkaa vaan jotain muuta, vaikkapa sosiaalitukea. On tärkeää, että asioista puhutan oikeilla nimillä. Minulla ei ole mitään sitä vastaan että sosiaalitukia maksetaan, mutta niitä ei pidä kutsua palkaksi.

Anteeksi vähän pidempi vastaus.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola Vastaus kommenttiin #13

Minä olen jo liki 70-vuotias ja olen lähes puolet elämästäni elänyt luontaistaloudessa. 50-luvulla tämä oli tavallista. Myöhemmin kokeilu, joka kesti 15 vuotta. Eivät ihmisen tarpeet kovin suuret ole ja ne on lähes samat kaikilla. Suurin ongelma on globaali riisto ja ahneus. Täysin järjetöntä jo se, että 10% ihmisistä omistaa 90% kaikesta. Ja lisää halutaan toisten nälästä, luonnosta ja ympäristöstä piittaamatta.

Käyttäjän timoalivehmas kuva
Timo Ali-Vehmas

Niin, kyllä riistoa ja sortoa on. Mutta tietenkin, jos oikeasti elää omavaraistaloudessa, niin silloin ei kukaan voi riistääkään.

Me voidaan Suomessa olla mitä mieltä maailman asioista halutaan, mutta sillä on aika vähän vaikutusta siihen mitä muualla tapahtuu. Ei oikeastaan yhtään mitään. Siksi me joututaan sopeutumaan ja elämään siinä kehyksessä, jonka itse itsellemme määrittelemme. Muu mailma tekee sitten mitä tekee. Nyt vain näyttää olevan niin, että suurin osa suomalaisistakin haluaa osallistua maailman menoon, saada vempaimia, kuten nämä tietokoneet ja internetit yms. Meille ei riitä omavaraistalous sitten kuitenkaan.

Suomessa on siinä mielessä hyvä tilanne että jos oikeasti haluaa elää omillaan niin se on mahdollista. Jos ei keneltäkään mitää pyydä eikä odota, niin se on sitten siinä. Ei tule riistäjä eikä sortaja ovelle.

Toisaalta, Maailmakin on monessa mielessä kuitenkin parempi paikka nyt kuin ennen. Juurikin siitä HS kirjoitti...

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1429247257722

En tiedä millaista maailmantuskaa pitäisi tuntea, mutta asiat kuitenkin, kaikesta huolimatta ovat nykysin paljon paremmin kuin ne olivat ennen.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Aikojen paremmuus riippuu siitä, mihin verrataan ja mitä verrataan. Maan yksityisomistus estää melko tehokkaasti omavaraistalouden.

Jotta uusi tasa-arvoisempi yhteiskunta voisi syntyä, tarvitaan suuret rakenteelliset uudistukset.

Orjuuden loppumisesta ei ole toivoakaan, kun orjat on aivopesty rakastamaan orjuuttaan.

Käyttäjän timoalivehmas kuva
Timo Ali-Vehmas

En nyt halua vängätä liikaa, mutta tuo sinun ensimmäinen ajatus on loogisesti mahdoton. Omavaraisuutta ei voi olla ilman että on jokin omistusoikeus johonkin. Se, että omistaako omavaraisuuden lähteen joku yksittäinen henkiö, joka sitten on oikeasti omavarainen, vai omistaako sen joku ryhmä, joka ryhmänä voi olla omavarainen on maku asia. Mutta ryhmissä, varsinkin isommissa on se ongelma, että siellä yksittäinen ihmisen ennemmin tai myöhemmin lakkaa olemasta omavarainen.

Siis millaisesta omavaraisuudesta itse asiat puhut. Mitä isompi ryhmä, johon omavaraisuuden määritelmää sovelletaan, sitä suurempi todennäköisyys että joukkoon kertyy muitakin kuin omavaraisuuten nojaavaa porukkaa. Näitä utopioita on nähty maailman sivu ja ei niistä ole mikään jäänyt elämään.

Tasa-arvoisuudella ja omavaraisuudella ei ole mitään yhteistä. Jos jokainen on omavarainen (tai jokainen ryhmä on omavarainen) on täysin varmaa, että näiden omavaraisten ryhmien tai yksilöiden välillä ei ole mitään tasaarvoista. Sehän on juurikin omavaraisuuden perusta, että pitää huolen ainakin itsestään. Toki voi joku auttaa muitakin, mutta määritelmän mukaan omavarainen ei voi olettaa apua muilta, koska silloin ei ole enää omavarainen.

Orjuudesta on tiedä. Jokainen on orja lähinnä omien ajatustensa vankina. Sinnä olen samaa mieltä. En tiedä tosin tarvitaanko siihen aivopesua vai ihan itseksensäkö ne neuronit siellä näitä juttuja kehittelee...

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola Vastaus kommenttiin #20

Omistus on juridinen fiktio.

Omavaraisuudella voi ymmärtää myös sitä, että päättää itse omasta aikansa ja voimiensa käytöstä. Ilman ulkoa asetettua pakkoa.

Ihmiskunta voi myös kehittyä. Se voi kehittyä niin, että hyvinvointia ei ole, jos eivät kaikki voi hyvin.

Päämääränä ei silloin ole oma hyvä, vaan yhteinen hyvä.

Tee se muille, minkä toivot itsellesi tehtävän.

Käyttäjän timoalivehmas kuva
Timo Ali-Vehmas Vastaus kommenttiin #21

Tietenkin omistus on juridinen asia. Jos ei olisi, niin vahvempi ottaisi mitä tarvitsisi. Sellaista tilannetta tuskin halutaan. Omavaraisuus on juuri täsmälleen sitä, että itse päättää omista asioistaan, ilman ulkoista pakkoa. Mutta silloin ei tietenkään voi olla myöskään riippuvainen muista. "Pakkohan" usein on enemmän riippuvuutta kuin että joku pakottaisi. Minun mielestä ei voi olla yhtä aikaa omavarainen, jos on rippuvainen.

Kuten jo totesin, niin hyvinvointi on koko maailman tasolla lisääntynyt huomattavasti. Se että Suomessa ei siltä näytä, osin johtuu siitä, että meidän vertailukohta on vain lähin naapuri. Mutta onb tietenkin haasteellista puhua omavaraisuudesta ja koko ihmiskunnasta yhtä aikaa. Siinä tulee välttämättä aikamoinen ristiriita. Yhteinen hyvä on ylevä päämäärä. Mutta se toimii vasta kun "hyvää" on olemassa, jota sitten voi yhteisesti nauttia. Jos ei ole mitään hyvää, ei tietenkään voi olla yhteistäkään hyvää.

Ja ehdottomasti, tuo kultainen käsky on keskeinen. Mutta huomaathan missä järjestyksessä se kehottaa... Tee ensin se muille, mitä toivot muiden tekevän itsellesi. Se on tarkoituksella juuri tuossa järjestyksessä... MInun mielestä. Kausaalisuus ja Korrelaatio eivä ole sama asia.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola Vastaus kommenttiin #23

Kiitos. Hyvin pohdittu. Eipä tuohon paljon mitään voi lisätä.

Suurten kokonaisuuksien pohtiminen vaatii tietysti enemmän avaruutta ja abstraktiota ja menee siksi helposti fraseologian puolelle.

Ja mikä on hyvää, tarvitseeko meidän sitä keneltäkään kysyä. Phaidros.

On helppo rakastaa ihmiskuntaa, mutta vaikeaa yhtä ihmistä todella. Suhomlinski.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Näin se nykyjään työttömien keskuudessa alkaa olla, että se jolla ei ole työtä, on varakkaampien työttömien ohjailtavana. Että ei keskitysleirien käytännöt ole mihinkään hävinneet, kun ne ovat ihmisten aivoissa olevaa normaalia käytäntöä. Eli säilytä henkesi hintaan mihin hyvänsä.

Käyttäjän timoalivehmas kuva
Timo Ali-Vehmas

No nykymaailmassa on kuitenkin melkoinen ero siihen, mitä tapahtui takavuosina. Nyt ei kukaan pakota jäämään minnekään. Jos on paha olla, niin voi aina lähteä muualle. En oikein ymmärtänyt tuota viittausta varakkaampiin työttömiin. Mikä pakko sitä on olla kenenkään ohjailtavana.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Minä ymmärrän, mitä Pertti tarkoittaa. Vallanhimo on eräs nykyihmisen heikkouksista, mikä johtuu suoraan talouden hierarkiasta.

Käyttäjän timoalivehmas kuva
Timo Ali-Vehmas

Vai olisiko se päin vastoin... Talouden hierarkia johtuu vallanhimosta. Yleensä heikkous ei johdu mistään vaan on heikkous.

Talouden hierarkista johtuu sitten paljon muita ongelmia, mutta minusta vallanhimo tulee ensin ja sitten nuo muut.

Kalevi Wahrman

Nyt on aika ottaa härkää sarvista ja lähteä rakentamaan uusliberalismin vastaista kansanrintamaa missä osallistujat säilyttäisivät poliittisen ja järjestöllisen itsenäisyyden.

Toimituksen poiminnat