Kaija Olin-Arvola Olipa pikkuinen oravanpoika kotona Kuuselassa.

Vaalitentti sotkeutui lillukan varsiin

Jostain kumman syystä eilinen mtv:n ensimmäinen presidentinvaalitentti takertui ilmaisuhin sotilaallisesti liittoutumaton ja puolueeton. Väietettiin niiden olevan synonyymejä. Saattavat jossain sapelinkalustelumielessä ollakin, mutta muutoin ei. 

Synonyymeillä on kaikilla aina myös tyyliprofiili ja käyttökonventtionsa. Jokin synonyymi saattaa näyttää suorastaan naurettavalta sopimattomassa yhteydessä.

Sotilaallinen liittoutumattomuus liittyy instituutioihin eli liittoihin. Nimensä mukaisesti se merkitsee liittymistä johonkin, joka velvoittaa tiettyihin käytäntöihin, osallistumiseen ja jopa erilaisiin maksuihin ja suorituksiin. Välttämättä liitosta ei edes pääse eroon, vaikka kuinka haluaisikin.

Puolueettomuus on itseä tai toista tarkoittava määritelmä tai ominaisuus. Siihen riittää tunnustus tai julistautuminen. Se ei ole mitään militaristista vouhotusta. Puolueettomuus on puuttumattomuutta toisten asioihin.

Miksi siis puolueettomuus ei kelpaa Sauli Niinistölle? Jos Suomi olisi puolueeton, sen ei pitäisi puuttua muiden maiden asioihin. Voisipa olla, että olisi viisasta antaa Krimin asukkaiden päättää itse omista asioistaan.

Paavo Väyrynen käyttää käsitteitä rinnakkain. Se osoittaa hänen avarakatseisuuttaan ja kykyään ajatella. Sodan ja rauhan kysymyksissä Suomi ei ole koskaan puolueeton.

Käytetyn kielen pakottaminen on totalitarismia. Kielen kanonisoiminen on vallan väline.

Kielen vapaus on sananvapautta, jota on syytä kaikin tavoin puolustaa.

Me tarvitsemme presidentin, jolla on kielen taju.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Minäkin kannatan,että krimin tataarit saisivat päättää krimin asioista,,eikä kukaan kremlissä !

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Arvelen Niinistön tietävän näiden sanpoen merkityksen. Itse koen, että tässä sanalle yritetään antaa uutta merkitystä, jolla kuvataan sitä, että Suomi ei ole enää Kekkosen ajan puolueeton maa, vaan jotakin muuta ja parempaa.

Christer Falenius

Jari Pirppu Mistä tiedät etteivät Krimin tataarit saa päättää omista asioistaan. Krimin asioista päättääkseen ovat liian pieni ryhmä ja taitavat olla suurinpiirtein tyytyväisiä.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Pitäisikö saamelaisten saada päättää?

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Kekkosen sanoin: Sodan ja rauhan kysymyksissä Suomi ei ole koskaan puolueeton.

Minusta puolueettomuus on erittäin hyvä ja positiivinen käsite. En ymmärrä Sauli Niinistön halua korvata sana sotilaallisella liittoutumattomuudella. Enkä sitä senkään vertaa, että sana pitäisi hävittää kokonaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Näyttäisi tämänkin illan vaalitentin olevan sidottu pelkästään turvallisuuspolitiikkaan ettei kukaan vaan höpise EU:sta ja muista epäleellisista kysymyksistä jotka eivät koske Suomea.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomi on sotilaallisesti liitoutumaton maa, mutta olemme myös liittoutuneet, olemme osa EU:a ja siksi emme ole myöskään puolueettomia. Osoituksena tästä ettemme ole puolueeton maa on vaikkapa Suomen mukana olo pakotteissa jotka kohdistuvat Venäjää kohtaan, puolueeton maa näihin pakotteihin ei osallistuisi. Erkki Tuomioja oli oikeassa todetessaan, että puoluettomuus termiä käyttävät nykyisn enää vain Väyrynen ja Putin.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Suomi voisi palata puolueettomaksi ja lopettaa oman oksansa sahaamisen.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Mielenkiintoista on, miten entiset koti, kirkko ja isänmaa -ihmiset ovat antaneet pois itsenäisen päätöksenteon. Puolueettomuuteen liittyy myös itsenäisyys! Ja ennen kaikkea se.
Tuomioja on jo aikaa myynyt itsensä ja isänmaansa muista nyt puhumattakaan. Brysselin vasallit ajattelevat vain omaa etuaan.

Toimituksen poiminnat