Kaija Olin-Arvola Olipa pikkuinen oravanpoika kotona Kuuselassa.

Mielipide ei ole totuus

  • Tie, totuus ja elämä
    Tie, totuus ja elämä

 

Iltalehti oli tarttunut 10.1.2018 Laura Huhtasaaren mielipiteeseen ja kirjoitti:

”- Näin sananvapauden päivänä minulle tulee mieleen sitaatti. Oppiaksesi kuka hallitsee sinua, selvitä, ketä et saa arvostella, perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari sanoi Satakunnan Kansan videohaastattelussa 3. toukokuuta 2016.

Asian tiimoilta Iltalehteen yhteyttä ottaneen henkilön mukaan Huhtasaarella on ollut sama lausahdus myös Facebookin kansikuvana sekä viittaus siihen, että lausahdus olisi peräisin 1778 kuolleelta ranskalaisfilosofilta Voltairelta.

Tosi asiassa mietelmän on "keksinyt" amerikkalainen uusnatsi, joka tuomittiin 2008 lapsipornon hallussapidosta 23 kuukauden vankeusrangaistukseen, mutta vapautui neljä kuukautta vankeusrangaistusta kärsittyään.

- Se, että lausahdus ei ole Voltairen, ei ollut tiedossa eli niiltä osin kyse on erehdyksestä, Huhtasaari viestittää Iltalehdelle.

- Tärkeämpää on se, mitä sanoo kuin se, kuka sanoo, koska kuka tahansa voi sanoa mitä tahansa. Lausahdus on kuitenkin osuva ja totta, sanoipa sen ensimmäiseksi kuka tahansa. Uusnatsin ja rikollisen ajatusmaailmaa tai arvoja en tietenkään muuten jaa, Huhtasaari lisää.”

Sinänsä paradoksaalista on, että väite itsessään pitää jo sisällään totalitarismin siemenen: Sananvapauteen luonnollisesti kuuluu, että ketä tahansa voi ja pitääkin arvostella.

Aiheesta kehkeytyi fb-seinälläni keskustelu, Otto Otto Potto Saavalainen ryhtyi väittämään asian esille ottamista ajojahdiksi Huhtasaarta vastan.

Keskusteluun liittyi myös Jari Halonen: ”Totuus on mikä on, sanojasta riippumatta. Totuuden sanojan tausta tai poliittinen väri ei muuta totuutta epätodeksi. Ja tuo lause poliittisesti on jo loogisesti totta.”

Minä kuitenkin lähden siitä, että totuus on suhde. Se on vähintään kaksipaikkainen relaatio. Se on subjektiivisen tajunnan ja objektiivisen todellisuuden välinen adekvaatti vastaavuus. Arvoarvostelmilla ei ole totuusarvoa lainkaan. Tämä Huhtasaaren käyttämä  meemi on arvoarvostelma, josta minä olen vahvasti eri mieltä. Minusta jokaista saa arvostella ja vallankin hallitsijoita pitää arvostella. 

Vai pitäisikö sanoa, että koko virke on pelkkää retoriikkaa. Siinä siis esitetään väite, että jotain voisi oppia siitä, ketä ei saa arvostella. Mitä se oppi on, jos se kerran on jo tiedossa?

Olen itse ollut aina sitä mieltä, että totuus ei riipu sanojasta, vaikka Suomessa onkin vallalla käytäntö, että oleellista ei ole, mitä sanoo, vaan nimenomaan kuka sanoo.

Sekin heijastaa tämän maan auktoriteettiuskoisuutta. Se puolestaan on vallankäyttöä, jolla vahvistetaan hegemoniaa. Kuinkas muuten?

Ja mitä me opimme tästä? Ainakin sen, että saatana piilee sivulauseissa ja mielipiteissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Ryhdy anarkistiksi niin ei tarvitse kumarrella ketään. Suosittelen.

Toni Rintala

"Tosi asiassa mietelmän on "keksinyt" amerikkalainen uusnatsi"

Moni tosiaan uskoo Voltairen sanoneen niin. Minäkin uskoin.
Monia lauseita leviää Internetissä vääristeltyinä ja väärin nimettynä.

Voltaire oli juutalaisvastainen rasisti. Huhtasaari ei ole.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Islamiin sekä muslimeita vainoharhaisestikin kammoava ja Puolan fasistimarsseja tukeva Huhtasaari sitten onkin. Mutta pääasia ettei ole juutalaisvastainen sentään!

Toni Rintala

"Puolan fasistimarsseja tukeva"

Pidät fasismina sitä, kun puolalaiset haluaa pitää maansa puolalaisena ihan ilman väkivaltaa?
Pidät fasismina sitä, jos kansalaiset lähtee juhlimaan ulos itsenäisyyspäivänä?

Suomessa on itsenäisyyspäivän juhlinta melko vaisua verrattuna muuhun maailmaan. Ehkä siksi erehdyit..

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #4

Enpä usko erehtyneeni ja olen kyllä marssin järjestäjien aatteellisista taustoista selvillä ihan riittävän hyvin.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #5

"ja olen kyllä marssin järjestäjien aatteellisista taustoista selvillä ihan riittävän hyvin."

Luitko niistä taustoista mistä? Vasemmiston vai kommareiden propagandalehdestä?

Puolassa, kuten muissakin maissa, on perinteisesti kokoonnuttu ulos juhlimaan itsenäisyyspäivinä. Muutama kymmenen tuhatta ihmistä ulkona on ihan normaalia ;)

Joissakin maissa 90% ihmisistä julhii ulkona itsenäisyyspäivää. Monissa maissa on huimat ilotulitusjuhlat! Suomessa ei.
Kun fasistikammoinen näkee juhlintaa, hän saattaa peljästyä ja kuvitella fasisitien kerääntyneen, vaikka kyse on tavallisesta kansanjuhlasta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Voltaire sanoi , että ellei Jumalaa olisi niin hänet pitäisi keksiä.

Tämä se vastaa heijastaakin koko ihmiskunnan auktoriteettiuskoisuutta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Trumpille on käynyt kai ihan samoin. Jos viihtyy kaikenmaailman uusnatsien parissa alkaa heidän lempilauseensakin kuulostaa valistuneilta.

Toimituksen poiminnat