Kaija Olin-Arvola Olipa pikkuinen oravanpoika kotona Kuuselassa.

Ay-liike Uudenkaupungin autotehtaan suojelijana

  • Kyösti Arvola: Tutkija
    Kyösti Arvola: Tutkija
  • Kyösti Arvola: Perkele
    Kyösti Arvola: Perkele

Lähetin Teollisuusliiton puheenjohtajalle Riku Aallolle 13.6.2018 kirjeen:

 

Hei!

Toivoisin teiltä selvitystä, mikä on Uudenkaupunkin autotehtaan työntekijöiden todellinen tilanne, kun kansanedustaja Jari Myllykoskikin (vas) sanoo, ettei sinne kannata autoalalle koulutetun nuoren mennä töihin.

Tässä aiheesta kirjoitramani blogi Uuteen Suomeen ja Bloggeriin.

http://kaijaolinarvola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256730-suomalainen-hikipaja-uudessakaupungissa

Terveisin

Kaija Olin-Arvola

Åminnefors

 

Tänä aamuna sain vastauksen teknologiasektorin johtajalta Jyrki Virtaselta:

 

Hei

 

Sain Riku Aallolle lähettämäsi viestin ja lupasin vastata sinulle, koska kyseinen työpaikka kuuluu johtamani sektorin alle.

Meidän näkemyksemme mukaan Uudenkaupungin autotehdas ei riko toiminnallaan Suomalaista työlainsäädäntöä vaan täyttää niin työlainsäädäntöön liittyvien lakien kuin työehtosopimuksenkin mukaiset määräykset. Kuten esimerkiksi työaikoihin, työturvallisuuteen ja palkkoihin liittyvät työehdot. Väittämäsi siitä, ettei siellä kukaan huolehdi työturvallisuudesta on täysin perätön, tehtaalla on toimiva työsuojeluorganisaatio, mikä parhaansa mukaan pyrkii pitämään huolen siitä, että työturvallisuuteen liittyvät asiat ovat asianmukaisessa kunnossa. En allekirjoita sitä, että työolot olisivat sen kaltaiset, että työntekijöitä joutuu sen vuoksi mielisairaalaan. Myös luottamusmiesverkosto on kattava ja siellä on olemassa useita luottamusmiehiä.

Autotehtaan työoloihin liittyviä erimielisyysasioita ei meillä ole käsittelyssä juurikaan ollut.

Täytyy muistaa, että kyseessä on maamme suurin yksityinen työpaikka. Lyhyen ajan sisällä siellä on tuplattu henkilöstön määrä ja on aivan selvää, että epäselviä tilanteita syntyy kun vuorotöihin hakeutuu henkilöitä, jotka eivät aiemmin ole tehneet vuorotyötä tai työskennelleet kokoonpanotehtävissä. Asuntokysymys on varmasti haasteellinen, mutta käsittääkseni Uudessakaupungissa on lisätty uusien asuntojen rakentamista mm. autotehtaan tilanteen johdosta.

Teknologiasektorin työpaikoilla on lain antamissa puitteissa usein sovittu, ettei lain mukaista palkatonta ruokatuntia pidetä vaan ruokailu tapahtuu työn lomassa noin 20 minuutin pituisella ruokatauolla ja tämä aika on palkallista aikaa. Lakihan antaa oikeuden ruokatuntiin, mutta se on silloin palkatonta ja tästä syystä useilla työpaikoilla on työntekijöiden aloitteesta tehty sopimus tuntia lyhyemmästä palkallisesta ruokatauosta.

Osa Teollisuusliiton asiantuntijoista on ollut  säännöllisesti yhteydessä autotehtaan luottamusmiehiin ja heiltä on myös edustus liittomme hallinnossa, tilannekuvamme sieltä perustuu hyvin pitkälle tähän sekä puhelinpäivystykseemme tuleviin yhteydenottoihin. Tämän perusteella arviomme on, että työehdot ja työolot ovat siellä asianmukaisella tasolla. Kuten aiemmin totesin niin ongelmia syntyy enemmänkin siitä, että sinne on hakeutunut töihin henkilöitä, jotka evät ole aiemmin tottuneet työskentelemään tehtaassa tai vuorotöissä.

Varmasti aika ajoin tapahtuu sitä, että puhelinpäivystäjämme eivät huomaa kertoa nimeään vastatessaan puhelimeen, mutta aivan varmasti kertovat nimensä sitä kysyttäessä. Totean myös, että jokaisen Teollisuusliiton asiantuntijan yhteystiedot löytyvät kotisivuiltamme.

Kansanedustaja Myllykosken viittaukseen siitä onko pojanpoikasi paikka autotehtaalla. Olen osittain samaa mieltä Myllykosken kanssa. Mikäli pojanpoikasi haluisi mennä ammattiaan vastaavaan työhön niin hänen olisi parempi hakeutua töihin paikkaan, mikä korjaa ja huoltaa ajoneuvoja. Autotehtaalla tapahtuva työ on pääasiassa autojen kokoonpanolinjalla tapahtuvaa kokoonpanotyötä, mikä ei pääsääntöisesti vaadi autonasentajan koulutusta. Ja näin ollen koulutus on tavallaan turha niihin töihin, mutta huolto ja korjaustoimintaa tekevässä liikkeessä koulutus vaaditaan ja siitä on siellä myöskin hyötyä.

Lopuksi totean, että nopeasti tapahtuvan kasvun myötä meillä on olemassa enemmänkin positiivinen kuin negatiivinen ongelma. Meillä on täällä työpaikka, mikä pystyy kilpailemaan osaamisellaan globaalisti ja samalla tarjoamaan töitä suurelle määrälle työntekijöitä. Sitä mukaan kun ongelmia syntyy niin niitä pitää pystyä yhteistyössä poistamaan, jotta mahdollisimman moni kokisi työnsä mielekkääksi. On kuitenkin aivan selvää, että tehdastyö ja vuorotyö ei sovellu kaikille ja silloin on varmasti kunkin kohdallaan tehtävä päätös minkä tyyppistä työtä on valmis tekemään.

 

Terveisin

Jyrki Virtanen

Teknologiasektorin johtaja

 

Vastaus oli mielestäni niin työntekijävastainen ja uhria syyttävä, että katson tarpeelliseksi vastata vielä tähän.

 

Hei!

Eipä tuo juttusi vastaa lainkaan sitä, mitä asiasta on kirjoitettu ja mitä olen kuullut itse asianosaisilta työntekijöltä.

Kovin on outoa, että te asetutte puolustamaan työnantajaa. Melkoisiin myönnytyksiin on ammattiliitto mennyt, jos työaikaan ei kuulu ruoktunti ja vessassa käynti.

Ennen, joskus jo 1800-luvulla, oli tapana sanoa, että ruoka- ja paskarauha vaivaisellakin.

Miten te kuvittelette työntekijöiden suoriutuvan tehtävistään tällaisessa orjuutuksessa.

Miten kuvittelet sen vaikuttavan työhyvinvointiin, työvoiman uusintamiseen ja työn tuottavuuteen. Taitavat olla miinusmerkkisiä kaikki.

Luulenpa vain, että ammattiliitoissa on tahti aivan toinen. Teillä on pitkät lomat ja lounaat, kaikki mahdolliset työsuhde-edut ja aina sen verran pitämättömiä vapaapäiviä, että lomaa voidaan ottaa koska tahansa ja matkustella ympäri maailmaa jonninjoutavissa seminaareissa ja jalkapallo-otteluissa tai ihan muuten vain konsultoida vaikka missä kehitysmaassa, miten ay-liike hajotetaan ja siitä tehdään joutava kulissipaino.

Ay-toimitsijoiden palkkoja nostetaan tuhansia euroja kerralla, kun inflaatio huomioon ottaen työläisen palkankorotus on miinusmerkkinen.

Satun tuntemaan myös muutamia ay-toimitsijoita. Työolot ovat leppoisat, kellokalleja ei tarvita ja oman autonkin voi katsastaa työajalla.

Asuntojen saatavuus Uudenkaupungin alueella ei ole ongelma. Tyhjiä asuntoja on. Kysymys on siitä, että hikipajatyön palkoilla ei ihmisillä ole varaa asua kunnon asunnossa.

Ja tässä jälleen ovat ns. asuntokeinottelijat uudella apajalla ja nk. asuntosijoittajat nähneet tilaisuuden rahastaa ala-arvoisilla konteilla. Katetta syntyy pienellä panostuksella. Joko ay-liike on mukana tässä asuntobisneksessä? Siltähän tämä käy.

Ennen sanottiin myös, että työntekijä on aina palkkansa ansainnut.

 

Kenen kirjoilla työntekijät ovat?

Et myöskään vastaa siihen, että kaikki eivät ole suinkaan tehtaalla töissä, vaan palkattuna jonkin varamiespalvelun tai paskaisen välikäden kautta, joka myös riistää oman siivunsa työläisten luomasta lisäarvosta ja selkänahasta.

Voisitko vastata rehellisesti: Menisitkö itse noilla työehdoilla ja -palkoilla nelivuorotyöhön tuollaiseen hikipajaan.

Vähintään kohtuullista olisi, ettei työvaatteita tarvitsisi sentään omalla ajalla jonottaa.

Työntekijöiden mielenterveysongelmat ovat kaikkien tiedossa. Eikä kysymys ole siitä, ettei homma kaikille sovi. Tällainen työkulttuuri sopii ainoastaan ahneille, joiden ainoa päämäärä on voittojen maksimointi riiston ja toisten ihmisten äärimmäisen hyväksikäytön avulla.

Tämä on tosiasia, jonka luulisi menevän tyhmimmän ja korruptoituneimmankin ay-apparatsikin kaaliin.

 

Älkää syyttäkö uhria

Jos kaikki on kunnossa, niin miksei autoalalle kouluttautunut nuori mies voisi mennä töihin myös autotehtaalle, kun pulaa koulutusta vastaavasta työstä ja töistä yleensä poliitikkojen töppäilyjen takia on muutoinkin riittävästi.

Näin siitäkin huolimatta, että työttömyyslukuja vielä kaunistellaan.

Eipä ole ihme, että näin on, kun kansanedustajat ovat vastuuttoman ja jopa pakoilevan Jari Myllykosken tasoa. Mikään vahinko ja unohduskaan ei ole se, että nimet "unohdetaan" mainita. Sillä pyritään vain säilyttämään anonymiteetti, koska omiin nimiin toimimisesta saatetaan joutua vastuuseen.

Pelkkää spektaakkelia on tämän maan politiikka.

Leipääkään ei enää anneta, vaan tarjoillaan pelkkää sirkushuvia pääosissa poliittiset pellet sekä pelkästään omaa etua tavoittelevat kansan kurjistaja ay-pomoja ja -toimitsijoita unohtamatta.

Leipäjonotkin kertovat tästä. Niitä jopa hävetään niin, että ne on pistettävä piiloon, ettei maan brändi kärsi. Ei ole tärkeää miten asiat ovat, vaan miltä ne näyttävät. EU:n lukuisista huomautuksista huolimatta Suomi ei noudata EU:n vähimmäistulo-ohjetta.

Sekin kuuluu spektaakkeliin, jonka nimi on maailman onnellisin maa, jossa keskimäärin kaksi ja puoli ihmistä tappaa itsensä joka päivä.

Teidän siellä ay-linnoissanne ja palatseissanne on turha pistää syy äärimmäisestä riistosta ja talouden vaikeuksista työntekijöille, jotka kaiken arvon luovat.

Rikollista ja turhaa on syyttää uhria.

Se on kaikkein halpamaisinta, mitä varsinaisen tehtävänsä unohtanut ammattiyhdistysliike osana suomalaista puoluediktatuuria voi tehdä.

 

Kija Olin-Arvola

Toimittaja, blogisti ja

kansalaisaktivisti

 

Åminnefors

18.6.2018

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kovin paljon Suomessa tuntuu olevan tyhmiä, jotka suostuvat vapaaehtoisesti oloon sorron alla. Pitäisikö ay-liikkeen mielestäsi valistaa noita tyhmiä enemmän?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Aito kommunistinen agitaatio vielä elää ja voi hyvin.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Ja porvsrit nukkuvat huonosti.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #11

Itse nukun hyvin, usein 8h yhteen putkeen.
Ergo, en ole porvari.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Olen melko vakuuttunut siitä, että aikanaan kahleorjuuden aikana suurin osa orjista oli sitä mieltä, että oli orjien etu, että orjaisännillä meni hyvin. Jos joku orja olisi ehdottanut kapinaa, orjien enemmistö olisi ollut sitä vastaan ja kysynyt että kuka meille sitten antaisi ruoan, asunnon ja vaatteet ym. jos meillä ei olisi orjaisäntiä. Ei mitään uutta auringon alla.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Ai ettäkö orjat olisivat rakastaneet orjuuttaan. Oliko sulla historiassa -4. Niinpä vain orjayhteiskunnat tuhoutuivat ja tulee kaatumaan sen nykyinen palautusyrityskin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #12

"Ai ettäkö orjat olisivat rakastaneet orjuuttaan."

Kyllä täällä moni pokkana väittää että musliminaiset itse vaativat saada pukeutua säkkeihin ja piiloutua miehiltä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #12

"Oliko sulla historiassa -4."

Uskotko Kaija kaiken, mitä koulussa opetettiin?

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mielenkiintoinen asetelma. Kun blogisti on päättänyt että autotehdas on jonkinlainen helvetin esikartano on jokainen väite siitä että asiat eivät olisi kunnossa jonkinlaista salaliittoa jolla ongelmat peitetään.

Jos olisin työnantaja, olisin vähän varovainen rekrytoimaan henkilöä jonka isoäiti osallistuu noin aggressiivisesti firman asioihin. Tuskin tuollainen voi olla vaikuttamatta, vaikka ei tietysti pitäisi.

Hyvä kuitenkin että julkaisit Virtasen vastauksen. Useimmille tuo varmasti kertoo, että asiat autotehtaalla ovat suht' kunnossa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jep, jos oikein tarkkaan lukee, niin näyttävät jopa autotehtaan työntekijät olevan mukana salaliitossa, kun ovat ilman blogistin lupaa menneet sopimaan etteivät pidä palkatonta ruokatuntia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Olen varma että jos siellä olisi palkaton tunnin ruokatunti, saisimme kuulla miten edes tehtaalla vietetystä ajasta ei makseta. Syödä voi vartissa joten työnantaja odottaa, että orjat norkoilevat tehtaan valvovan silmän alla omalla ajallaan sen lopun kolme varttia.

Jos sinä aikana käy vessassa, sekin pitää sitten tehdä omalla ajalla maksuttomasti.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola Vastaus kommenttiin #7

Vai olet sinä oikein varma! Salli mun nauraa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En yleensä juuri kumartele AY-liikkeen suuntaan, mutta nyt täytyy nostaa hattua Teknologiateollisuudelle ja Jyrki Virtaselle. Asiallinen ja perusteellinen vastaus oli kunnioitettava suoritus, ottaen huomioon ettei yhteydenottaja ole edes osapuolena. Ihan kaikkiin huhupuheisiin ei kannattane sokeasti uskoa.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Varmaan joo. Sulla koskaan tuskin tulee olemaan autotehdasta eikä mitään muutakaan. Poskisolistina elät ja kuolet noilla mielipiteillä.

Pekka Pylkkönen

Tässä lienee nyt käynyt niin että Nintendonuori on joutunut töihin ja hämmästynyt jotta siellä joutuu jotain tekemäänkin. Monelle tulee yllätyksenä että toisilla on muitakin velvollisuuksia kuin raapustaa nimensä toimeentulotukihakemukseen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

En koskaan pitkällä työurallani kohdannut vuorotyötä tekevää yritystä jossa olisi ruokatunti. Näin se päsääntöisesti menee, aamuvuoro alkaa yleensä klo 06, kahvit 08, 10.min, ruokailu klo. 10 työn lomassa 20 min, kahvit klo 12 ja kahdelta vuoro vaihtuu, kolmivuorotyössä sama juttu. Prosessiluonteisessa tuotannossa tutantolinjaa ei koskaan pysäytetä työntekijöiden tauon vuoksi vaan työntekijän lähtiessä tauolle hänen tilalle tulee siksi aika "paikkaaja" näin toimitaan paperitehtailla, panimoissa, elintarviketehtaissa ym. ja varmasti myös U:kin autotehtaalla.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Menee kai, kun ay-liike on ryhtynyt työnantajien juoksupojaksi. Omaa palkkaa herrat kyllä nostavat minkä ehtivät.Turha ihmetellä jäsenkatoa.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Tuosta lisää, jotka ette anna mitään arvoa suomalaiselle työläiselle.

https://www.nykysuomi.com/2018/02/15/tyontekija-ke...

Luuletteko te, että autotehtaalle palkataan koko ajan lisää väkeä, kun rekrytointeja tehdään kaiken aikaa ympäri maan. Ei. Niitä tarvitaan, koska väki vaihtuu koko ajan.

Ja joo, minä en lapsenlapsiani ikinä pistäisi työhön tuollaiseen helvettiin.

Kolme viikkoa kolmen lapsen loppunpalanut isä paloi loppuun tässä helvetin koneessa ja hirtti itsensä. Kuvat ovat hänen poikansa. Ne kertovat kaiken, jos vain sydämenne vielä näkee.

Ei tarvitse ottaa osaa.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

"Jonakin päivänä olen puu, ja tuuli laulaa oksissani ja aurinko tanssii lehdilläni, ja olen vahva ja kaunis kaikkina vuodenaikoina."

Kahlil Gibran

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Helppoa on sanoa, että väärin on. Vaikeampaa on sanoa kuinka pitäisi olla. Onko maailmassa yhtään maata, josta me voisimme ottaa mallia vai onko esimerkkiyhteiskuntasi vain utopia, jollaista ei ole vielä missään. Kokeiluja on tehty huonolla menestyksellä (NL). Pohjois-Koreakin näyttää vaihtavan raketit ruokaan.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Jos on vähänkään järkeä päässä, niin ainakaan näin ei voi jatkua. Ahneet tuhoavat koko planeetan. Kun 1% omistaa lähes kaiken, eikä sekäön riitä, niin räjähdys tapahtuu varmasti. Vaihtiehto on kohtuutalous. Kaikille kohtuudella, niin luontokin voi vielä pelastua.

Mutä tulee kapitalistien vastuuseen työntekijöiden hyinvoinnista, niin Ranskassa on alkamassa kiinnostava oikeudenkäynti, onko johto vastuussa työntekijöiden itsemurhista.

https://www.hs.fi/talous/art-2000005723594.html

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 23

Enää ei sentään eletä 70/80-lukua jolloin duunipaikan saanti jäi siihen jos kieltäydyit liittymästä liittoon. Oli mulla kunnia kieltäytyä muutamastakin laivanrakennuksen duunipaikasta koska itseäni eivät liiton miehet määräile.

Silloin maanviljelijät, taksikusit ja pankinjohtajat ajeli mersulla ja duunarit ladalla tai toyotatonnilla ja yhteiskunnan säätyjako oli selvä. Säätyjen välinen kateus ja katkeruus vähän eri sorttia kuin nykyisin. Piti valita maksaako vuokra vai ostaako lapsille ruokaa. Rikkaan lapsille kiellettiin puyhumasta vaikka olivat kavereita.

Nykyisin niillä Ukin duunareillakin on mahdollisuus muuhunkin kuin Ladaan, ihan miten henkkoht mieltymys sattuu menemään.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola Vastaus kommenttiin #24

Mihin niillä miljoonalla köyhällä suomalaisella on varaa. Jospa katsoisit vähän omaa nokkaasi pidemmälle. Ei olisi haitaksi.

Tutkimusten mukaan sääty-yhteiskunnan paluu on jo pitkällä: lääkäreiden lapsista tulee lääkäreitä ja tuomarien lapsista tuomareita.

Et näköjään ymmärrä yhteiskunnasta ha sen kehityksestä juuri mitään.

Jos mersu tekee sinut onnelliseksi, niin kovin olet köyhä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Ahneet tuhoavat koko planeetan" pitää kirjoittaa oikeammin "kulutus tuhoaa koko planeetan". Jos ei olisi kysyntää, ei olisi tarjontaa. Koska viimeksi ostit muovipussin? Muovipussejakin tehdään siksi, ette ne menevät hyvin kaupaksi.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Minä kirjoitin 1980 opintoaineiston "Ympäristö ja me" ja siinä on käsitelty kaikki asiat, joista nyt puna-vihreässä kuplassa kohistaan.

Silloin minut leimattiin vasemmistossa kepulaiseksi.

Edesmennyt Eero Silvasti kirjoitti Hesarin kolumnissaan, että SKDL:stä löytyvät vain Kaija ja Kari Arvola, jotka ymmärtävät ekologia tärkeyden tässä ajassa.

Mikko Mäkelä

Mitenkähän rouva aktivisti oikeen kuvittelee että kolmivuorotyössä pidettäisiin nuo tunnin palkattomat ruokatauot, kun päivään mahtuu tasan nuo kolme 8h työvuoroja? 20 minuutin palkallinen ruokatauko on miten asiat toimii kaikissa tämän maan vuoro työpaikoissa ja rehellisesti sanottuna se on huomattavasti parempi kun on 8h pitkä työpäivä johon sisältyy 20 minuutti en palkallinen ruoka tauko kuin 8,5 tunnin työpäivä palkattomalla 30 minuutin tauolla niin kuin kaksi vuorossa on.

Mutta eipä ole tainnut tämäkään aktivisti tehdä päivääkään oikeita töitä joten mitä hän nyt vuorotöistä tietäisikään

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Toivon, että luette tämän. Siinä on vastaus kaikkiin kysymyksiinne.

http://rayhablogi.blogspot.com/search?updated-max=...

Toimituksen poiminnat