Kaija Olin-Arvola Olipa pikkuinen oravanpoika kotona Kuuselassa.

Mielenterveyden avohoito on heitteillejättöä

  • Kuva: Kyösti Aleksanteri Iironpoika Arvola
    Kuva: Kyösti Aleksanteri Iironpoika Arvola

 

Nykyinen mielenterveyden ns. avohoito on jo perustaltaan yhtä kuin heitteillejättö. Jos potilas ei saavu sovittuun tapaamiseen hoitava taho ei ole velvoitettu ottamaan yhteyttä. Näin kertoi Mielenterveyden Keskusliiton lakimies Merja Karvinen

 

Syitähän tulematta jättämiseen voi olla monia. Voi olla, että potilas on niin masentunut ja ahdistunut, ettei hän  kykene. Mutta voi olla niinkin raadollinen syy, että ei ole rahaa bussilippuun tai ei ole puhelinta eikä puheaikaa.

 

Laitospaikkojahan ei enää juuri ole. Esimerkiksi Raaseporissa on kahdeksan paikka, jossa potilasta ei pitkään pidetä. Osaston nimikin on "hauskasti" mobiiliosasto.

 

Merja Karvisen mukaan joillain paikkakunnilla voidaan kysellä potilaan perään, mutta ei ole mitään lakia tai asetusta, joka tähän velvoittaisi. Kaikki riippuu hoitavan tahon hyväntahtoisuudesta tai sitoutuneisuudesta.

 

Parhaillaan kaikki on Merja Karvisen mukaan sekaisin ja sotkussa. 

 

Nyt uuden lain valmistelu on käynnissä ja työtä johtaa hallitusneuvos Lotta Hämeen-Anttila

 

Kun tiedustelin Karviselta, voisinko ottaa yhteyttä neuvokseen, hän sanoi, että lain laatijoilla on nyt niin kiire, että parempi olla ottamatta ja keskittyä hautajaisten valmisteluun. Vastasin, että jäljistä päätellen, ei kovin kummoista kiirettä päättäjillä ja valmistelijoilla ole.

 

Lotta Hämeen-Anttilan tavoittaa Valtioneuvoston numerosta 029516001.

etunimi.sukunimi@smt.fi

kirjaamo@smt.fi

 

Jos jollain sattuu olemaan hyviä ehdotuksia uuteen lakiin, niin pistäkää kirjettä menemään.

 

P.S. En voi mitään sille, että mieleeni tulee, että tämä käytäntö on tämän fasistisen yhteiskunnan keino päästä eroon nk. heikommasta aineksesta. Ei  tarvitse rappareiden muurata uuneja. Määrätään vain itsemurhariskissä oleville ahdistuneille ja masentuneille, loppuun palaneille ihmisille Lyricaa. Bigfarma kiittää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kaija, aiheellinen ja ajankohtainen kirjoitus, kiitos Sinulle.

Jos sote- ja maku-uudistus toteutuu nyt suunnitellun kaltaisena, eivät potilaille tehdyt asiakassuunnitelmat ole jatkossa oikeudellisesti sitovia, eikä niistä voi valittaa.

Tätä em. asiaa on nyt viimeksi suunniteltu siksi, että sote-makun EU-notifikaatiota ei tarvitsisi tehdä. Nyt etsitään ne kaikki - kyseenlaisetkin - kiertoreitit, joilla sote- ja maku saadaan maaliin.

Tuomas Ojanen: Euroopan unionin perusoikeudet – varjoista valokeilaan:

https://perustuslakiblogi.wordpress.com/2016/10/28...

PS. Aiheesta enemmän kaikille kiinnostuneille olen koostanut ja kirjoitellut täällä:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257100-ha...

Juha Hämäläinen

Hoitoa annetaan mieluiten terveille hulluille. Oikeasti sairaat ovat liian rasittavia hoitaa. Kuten kerrot he eivät edes pidä kiinni aikatauluista ja jättävät tulematta ns hoitoihin. Virkamiehellä on lyhyet päivät ja kalenterit täynnä, lomatkin pidettävä, ei siinä ole aikaa psykiatrin tai sossuntädin sairaita odotella ja hoitaa.

Olen havainnut heitteille jätettävän hoitohaluttomia. Kun ihminen on päästään tarpeeksi kipeä ja itsetuhoinen niin kyllä hänet tulee voida ottaa pakkohoitoon. Omaa etuaan tajuamattoman pakkohoito on oikein. Sen tulee mennä yli itsemääräämisoikeuden. Ei epäilystäkään tästä.

Hulluuden huippu on se, ettei pääse heti hoitoon edes itse halutessaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mielenterveyspotilaan tulisi voida mennä hoitoon vaikka mieli meni rikki. Jos taas jalka meni rikki niin kunnan apuvälinehuollosta voi hakea kainalokepit ilmaiseksi, joiden avulla pääsee jatkohoitoon. Valitettavasti tästä samasta välinehuollosta mielenterveyspotilas ei voi hakea terveempää mieltä, jonka avulla voisi hakeutua jatkohoitoon.

Ehkä sitten joskus tulevaisuudessa tämäkin onnistuu - tekoälyn hakeminen välinehuollosta - ei vielä kuitenkaan meidän aikanamme. Siihen saakka meidän tulisi luoda järjestelmä, joka ei pudota meitä ketään välille. Myös vertaistukea ja naapuriapua tarvitaan enemmän ja entisaikainen yhteisöllisyys kunniaan.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"En voi mitään sille, että mieleeni tulee, että tämä käytäntö on tämän fasistisen yhteiskunnan keino päästä eroon nk. heikommasta aineksesta."

Aika monikin nykyinen käytäntö saa ajattelemaan näin. Ja soten myötä tällaisia käytäntöjä tulee epäilemättä reilusti lisää. Mielenterveyskuntoutujien kohtelu on tässä maassa peittelemättömän pahantahtoista.

Sitäkin isompi kiitos on annettava niille alan ammattilaisille, jotka kaikesta huolimatta jaksavat yhä välittää ja huolehtia potilaista. On täysin heidän ansiotaan, että olen yhä täällä Sipilän kaltaisten sosiaalidarvinistien kiusana ja riesana. Valitettavasti läheskään kaikki eivät ole yhtä onnekkaita. Hallituksen käsissä on paljon verta.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Kiitos teille kaikille, jotka ymmärsitte.

Nyt jo etukäteen pelkään, miten käy kaikkien vähäosaisten, kun tämä Sote astuu voimaan. Toivottavasti ei koskaan.

Juha Hämäläinen

#5. Siinä käy huonosti. Sanon sen siksi, että sote-uudistus ei muuta rahoitusongelmaa miksikään. Laitoshoito sekä avohoidon terapia ovat molemmat niin kalliita, että vain harva saa tehokasta pitkäkestoista ja henkilökohtaista hoitoa, jota kovin monet tarvitsevat edistyäkseen.

Hoidon sijaan heille annostellaan nappeja ja lähetetään takaisin luonnon helmaan.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola
Tommi Mäkinen

Täällä Lahessa oli ennen Päksissä avo-osasto 10, hyvä paikka. Kuulemma rahan takia suljettu jo vuosia sitten. Suljettu puoli "Muumilaakso" viel on, mutta ei siel vissii oo suunnillee ku psykoosi-tyyppejä.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Ja kun olet avohoidossa, olet täysin heitteillä. Ketään ei kiinnista missä olet ja mitä sinulle kuuluu. Mieluummin hoidetaan vain terveitä. Tulee raha helpommalla eikä tarvitse nähdä vaivaa.

Toimituksen poiminnat