Kaija Olin-Arvola Olipa pikkuinen oravanpoika kotona Kuuselassa.

Hybridivaikuttamisesta

  • Vesimittari mittaa. Mitä? Mitä väliä. Tärkeintä on liike.
    Vesimittari mittaa. Mitä? Mitä väliä. Tärkeintä on liike.
Ei toimi vieläkään kappalevaihto/// Eilen illalla katsoin Alfa-tv:ltä, kun Tapani Ruokanen haastatteli Petteri Järvistä tämän uuden kirjan johdosta. /// Haastattelussa ilmeni, että vaikuttamista toisten valtoiden sisäisiin asioihin on ollut aina. Tämänhän tietää jo sokea Kreettakin. /// Ei tarvitse lukea kuin Odysseia, niin saa varsin kirkkaan kuvan yli 3000 vuotta sitten tapahtuneesta hybridisodasta. /// "Kuuli ja mielessään piti neuvoa Nestorin poika, kuinka hän täyttää vois sopivasti nyt ystävän pyynnön." /// Samat juonittelut ja kieroilut pelaavat nykymaailmassa tällä kertaa hybridivaikuttamisen nimellä. /// Puuttumista toisten maiden sisäisiin asioihin on tapahtunut myös tällä välillä. /// Irakin sodasta Ruokanen otti esimerkin. Mitään kemiallisia aseia ei ollut, mutta silti sota saatiin aikaan. Sota sinällään oli lyhyt, mutta rauha yhtä helvettiä, totesivat herrat yksimielsinä ja nauroivat. /// Näin vahvistui AlQuaida ja syntyi ISIS. Helppoa kuin heinänteko, kun on rahaa ja vaikutusvaltaa. /// Näin viileästi voidaan määrätön määrä ihmishenkien menetyksiä kuitata leppoisassa haastattelussa. /// Ohjelmassa todettiin myös Helsinkiin perustetun Hybridisotakeskuksen jo syksyllä 2017. Mitäpä siitä sen enempää. /// Pelkoja ja epävarmuutta luodaan, koska se on kauppatavaraa. Sen avulla puolestaan myydään hävittäjiä ja muita sodankäyntivälineitä. /// Eikä siihenkään ollut herroilla sen enempää sanomista. Arkista kauraa. /// Vielä Ruokanen kysyi Järviseltä, joko kohta nähdään tietokoneihminen? - Siis kyborgi täsmensi Järvinen ja totesi, ettei vielä vähään aikaan. /// Mikä helpotus. /// Ohjemassa käsiteltiin kevyesti myös Jeltsinin valtaannousu naapurissa. /// Lyhyt toteamus vain, että amerikkalaiset halusivat Venäjän johtajaksi Jeltsinin, joka avasi aarrekammioiden ovet ulkoisillekin ryöstäjille. /// Minä olen asunut Moskovassa lähes kolme vuotta 70-luvulla ja näin, miten ihmisillä oli rahaa, mutta kaupoissa ei ollut ostetaavaa. Miksei? Koska lähes kaikki varastettiin ja myytiin pimeillä markkinoilla. /// Kaikkea sai, kun tunsi oikean ihmisen. Silloin jo tapahtui kapitalismin vaatimaa pääomien kasaantumista. Gorba yritti perestroikata nämä pääomat glasnostiin, mutta amerikkalainen pääoma halusi kaiken itselleen. - Siksi Jeltsin. /// Tässä pääpiirteissään kokeneen haastattelijan ja tietokonegurun keskustelu. /// Mitä jäi käteen? Ei mitään, kun en edes muista Petteri Järvisen kirjan nimeä. /// Mutta tärkeintä lieneekin legitimoida hybridisodankäynti osaksi kaikkien ihmisten arkea. /// Mitä se sitten lieneekin ja ketkä sitä käyvät. Se on toisarvoinen juttu. /// Mutta vanha kehno minussa sanoo, että jälleen kerran kyseessä on globaalit markkinavoimat, jotka ohjaavat maailman rikkaudet entistä pienemmän joukon käsiin. Ja köyhät vain köyhtymistään köyhtyvät. Elleivät sitten herää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olen pitkälti samaa mieltä kanssasi. Järjestelmämme on epäonnistunut, ei ole järkevää että muutama tyyppi omistaa puolet maailman pääomista. Kannatan kyllä järkevää markkinataloutta, jossa ihmiset yrittävät ja voivat hyvin. Nykyinen järjestelmä on menossa päin seinää, koska politiikkaa tehdään globaalien suuryritysten ja näiden pääomarikkaiden herrojen ehdoilla.

Samainen kehitys näkyy Suomessa esimerkiksi hoivajättien vaikutusvallan kasvuna. Samalla pienet yritykset ja kunnallinen hoiva katoavat.

Yritystukijärjestelmämmekin tukee eniten suuryrityksiä ja niitä yrityksiä, jotka toimivat lähellä puolueita.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Olisi aika täysremontille koko maailmassa.

Toimituksen poiminnat