Kaija Olin-Arvola Olipa pikkuinen oravanpoika kotona Kuuselassa.

"Kuka on demokratia ja onko se kotona?"

Piipahdin Saksassa ja Keski-Euroopassa ja tulin siihen tulokseen, että kovasti ovat maat muuttuneet viimeksi kuluneiden vuosien aikana.Italiassa on ennenkin ollut kaikenlaisia tiemaksuja ja nyt niitä on entistä enemmän. Saksan teillä saa vielä vapaasti liikkua. Sveitsi vaatii vinjetin, joka maksaa 40 euroa vuodessa ja Itävalta kauppaa vähimmillään viikon vinjettiä kahdeksan euron hinnalla.

 

Saksa on Keski-Euroopan maista ehdottomasti edullisin.

Rapeakuorisen ja vastapaistetun sämpylän saa 15 centillä ja jogurtin kymmenellä. Ranskassa on kallista ja Sveitsissä samoin. Kaikkien edelle nousee kuitenkin Suomi, siis kalleudessa. Tarjonta on olematonta ja siten myös kilpailu, jota käytännössä ei ole. Suomalaiset vimpulat ja jumpulat, joita leivän nimellä kalliilla myydään, varmaan palautettaisiin muualla saman tien kauppaan.

Lähiruokaa kannatetaan Saksassakin, mutta tutkimus osoittaa, että vain 10 prosenttia luvatusta on todella lähellä tuotettua. Luonnonmukaisesta ituviljelmästä lähtenyt bakteerimyrkytys herätti monet huomaamaan hengenvaaralliset puutteet, jotka myös luomu voi saada aikaan.

Harmaa talous kiusaa myös Saksaa. Koko Euroopassa ylläpidetään myyttiä, että maahanmuuttajia tarvitaan tekemään paskaduuneja, jotka eivät paikallisille kelpaa. Tosiasia on kuitenkin, että ulkomaisen työvoiman halpuus ja työehtojen polkeminen ovat todellisia syitä siirtotyöläisten suosimiseen niin meillä kuin muualla.

Käsityön arvostus on selvästi heikentynyt kaikissa maissa. Käsityömyymälöitä ei juuri enää ole. Schwarzwaldissa käkikellokauppojakin oli enää muutamia entisten kymmenien asemesta. Halpatyömaissa tuotettuja koruja kaupattiin kaikkialla.

Kaupan yksipuolistuminen näkyy tarjonnassa: Kaikkialla samat tavarat ja samat elintarvikkeet. Ylikansallisten firmojen logot ovat hallitsevia ja niiden liput liehuvat joka paikassa ja kaikissa maissa. Belgia ja Hollanti ovat niin täynnä kaikkialla laiduntavaa karjaa, ettei ole syytä epäillä lihojen alkuperää. Muualla homma ei tunnu kannattavan samassa määrin. Yleiskatsaus osoittaa, missä EU-tukiaisia eniten osataan käyttää.

Demokratiasta puhutaan, mutta käytännössä sitä ei ole. Minusta demokratiaksi ei riitä äänioikeus. Pikemminkin voidaan kysyä ”kuka on demokratia ja onko se kotona”. Demokratiaa on ihmisten vapaa liikkuvuus ilman ylimääräisiä maksuja, jotka niittaavat köyhän paikoilleen. Demokratiaa ovat kunnolliset työolot ja niiden noudattaminen. Demokratiaa on turvattu lapsuus, aikuisuus ja vanhuus, turvattu terveydenhuolto ja koulutus. Demokratiaa on mielipiteiden vapaus, ilman että toisinajattelijoita rankaistaan ja kohdellaan kaltoin.

Niin kauan kuin vallalla on ajattelu: vaalit on käyty ja nyt pulinat pois, jää leivästä vain reikä leipojan käteen. Eivät manipuloidut ja rahalla käydyt vaalit ole mikään demokratian mitta. Demokratia koskettaa meitä jokaista. Ja jokainen meistä on se demokratian kantaja. Demokratiaa joko on tai ei ole.

Nykykäsitys determinismeineen halveksii ihmistä ja se halveksii demokratiaa.

Saksasta kertoo vielä tämäkin esimerkki: Eräillä alueilla kouluissa on alettu jakaa oppilaita kahteen kastiin käytettävissä olevien vessojen mukaan. Ne joilla on varaa maksaa, saavat puhtaammat vessat, laadukkaamman vessapaperin ja vielä deodorantti-suihkauksen kaupan päälle. Kehityksen suunta on tämä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Jukka-Pekka Vasara

Eurooppalainen "demokratia" ilmenee siten että käytännössä kaikki valtapuolueet ovat samaa eurooppalaisvastaista tai ainakin veronmaksajavastaista vihersossusoopaa ja ylipäätään pahoinvointivaltion tukipilareita.

Kaikki tästä vähänkin poikkeavat äänet leimataan nazzizzmiksi tai ainakin äää äärioikeistoksi koko soraäänettömän median ja poliittisen kentän voimin.

Parhaiten demokratia toimii Sveitsissä vaikken oikein ymmärrä noita kaikkien puolueiden yhteishallituksia, suora demokratia kuitenkin nostaa Sveitsin omaan luokkaansa.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Eurooppalainen demokratia on kapitalismin diktatuuria. Tämän lisäksi se on puolueiden diktatuuria. Puolueiden johtokilikit päättävät kaikesta niin ehdokkaiden asettelusta kuin politiikan sisällöstäkin. Johtoryhmät myös paitsi säätävät ja päättävä, täydentävät omaa porukkaansa täysin sisältä päin.

Vihreäthän perustamisensa aikoihin ottivat erääksi periaatteeksi rotaation ja hyvin on rotaatio pyörittänyt pariakymmentä kellokasta. Ei voi tässäkään demokratiasta puhua.

Jukka-Pekka Vasara

Kovasti ne itäeuroopan kansat halusivat pois siitä sosialismista, kapitalistisen diktatuurin vastakohdasta. Ei onnistunut muuten sosialismikaan sopeuttamaan esim. romaaniväestöä eurooppalaiseen kulttuuriin, kuten helposti näemme.

Juu ei näy mammutaustaisia virheidenkään vihreimpiä oksia mussuttamassa lol

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Ei diktatuurin värillä mitään väliä ole. Samaa sontaa se on, vaikka se kummoiseen kääreeseen pakattaisiin. Demokratian typistäminen koskemaan vain vaaleja on pitkä harppaus kohti diktatuuria.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Demokratia ja tasavaltalainen liikehdintä saa väistyä aatelisvallan ja pyhien etuoikeuksien tieltä aivan samalla tavoin kuin vuoden 1815 Wienin kongressin jälkeen. Pyhä Allianssi on vain nyt koottu euron ja luottoluokitusten eikä kristinuskon ympärille. Vallan lähde ja perimmäinen oikeutus on kansan sijasta määrittelemätön vastuu ja velvollisuus: Noblesse oblige.

Rahvas - tuo Pöbel - on taas lapsen asemassa. Kuvaava on saksalainen keskustelu vaaleissa luvatusta pieni- ja keskituloisten verojen alentamisesta: Miten me voisimme niille nyt antaa, kun kreikkalaisetkaan eivät saa? Katsotaan uudestaan sitten, kun olemme ensin maksaneet velat pois : D

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Ja sitä päivää me saamme hartaudella odottaa. Minä en koskaan lakkaa ihmettelemästä, miksi tiedotusvälineet lopettavat lupaavasti alkaneen tiedottamisen aina siihen kohtaan, että velat pitää maksaa. Näin on, mutta olisi hyvä myös ajatella askel pidemmälle eli siihen asti, kun maksetaan velkojen lisäksi korkoja ja korkoa koron korolle. Siitähän rikkaat rikastuvat. Eli ei se velka kaikille niin kovin paha asia ole ja juuri siksi ihmiset ja kokonaiset kansat suorastaan pakotetaan velkaantumaan, että porhoilla olisi massia.

Käyttäjän Rafio kuva
tapio jokinen

Kiitos Kaija erinomaisen hyvästä matkakuvauksesta !

Olen kanssasi täsmälleen samaa mieltä että -"Eurooppalainen demokratia on kapitalismin diktatuuria."

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Kiitos:) Sitä itseään se on kapitalistinen demokratia.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Niin, kapitalistinen "demokratia". Hyvä kirjoitus, olen samaa mieltä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset